söndag 6 november 2011

Hur man syr en lampskärm

Alltså MyWay, inte för hand med lindade bomullsband och tjafs, det är för tålamodskrävande. Det här är den snabba varianten, i alla fall när man gjort ett par stycken.

Onsdagens loppisfynd får vara modell:

Man klär av en lampskärm in på bara skelettet. Jag köper inga lampskärmar som har bomullsband tätt lindat kring sig eller där tyget är fastlimmat, det blir så pilligt att få bort.
De flesta begagnade lampskärmar har bara tyget spänt runt skelettet, de är enklast att klä av.



Räkna ut hur många sektioner det blir runt skärmen. I det här fallet är det tio pinnar och då blir det fem tygbitar med två sektioner på varje. I de flesta fall blir det tre eller fyra tygbitar med två eller tre sektioner men det är naturligtvis olika. Bara det går jämt upp.

Markera mittenlinjen på ett papper och lägg skärmen på mitten.



Rita av skärmen på pappret. Rita precis innanför pinnarna som går uppifrån och ner. Eftersom tyget behöver bli spänt så ska det vara lite mindre än utrymmet som ska kläs in.




Rita av skärmen upptill och nertill också, där kan du rita utanför skärmen, det blir enklare så.





Ställ skärmen med ovansidan mot pappret och markera på ett ungefär mitten av cirkeln.






Klipp ut mönstret, på markeringarna som går uppifrån och ner ska det inte läggas till någon sömsmån. Upptill klipper du där mitten av cirkeln markerats och nertill lägger du till några centimeters sömsmån, 4-5 cm. Se till att det blir lika på båda sidor genom att vika pappret på mitten och justera kanterna om något är ojämt.

Klipp ut den första tygbiten, lägg mönstret på tvären i tygriktningen, då får tyget bättre passform. Lägg inte till någon sömsmån annat än den som redan är på pappret. Använd sen den första utklippta tygbiten som mall för de andra bitarna, det är lite enklare att klippa och få mönsterpassningen att stämma.



Sy sen ihop alla tygbitarna med en pressarfots bredd.





När tygcylindern är ihopsydd brukar jag alltid prova den på skelettet så jag ser att jag är på rätt spår. Är cylindern för "slak" så syr du en söm till lite innanför den första sömmen. Sy lika mycket på alla sömmar annars kommer de inte linjera med skelettets pinnar. Om du gör så kan du klippa ner sömsmånerna lite men det gör inget om det bli dubbla sömmar eftersom du sen ska lägga alla sömsmåner åt samma håll. Är cylindern för tajt är det inte mycket att göra än att sprätta upp sömmarna och sy lite mindre sömsmåner eller slänga och börja om....




Min cylinder blev i det här fallet lite väl tajt, jag skulle klippt en bredare sömsmån nertill, jag fick sy en väldigt smal fåll nertill istället....





Sy en fåll både upptill och nertill. Sy hela vägen runt så att sömmen möter sig själv.


Sprätta sen upp ett stygn ytterst, ganska nära kanten så du får in en tjock nål och en resårsnodd.




Börja med att trä igenom resåren i kanalen upptill och knyt lite lätt så att knuten går att få upp igen. Låt hålet bli lite större än du tror den ska bli när det är klart.

Trä igenom en resårsnodd i fållen nertill också, klipp inte av den än utan knyt den lite löst först med en enkelknut.

Försök passa in sömsmånerna på ett ungefär där pinnarna är och dra åt resåren så tyget spänns åt. När det inte går att spänna mer så knyter du en stenhård dubbelknut och klipper av resåren.


Vänd på skärmen och lös upp den första knuten, dra åt för kung och fosterland här också och knyt en dubbelknut. Nu får du justera sömsmånerna en sista gång så de ligger fint under pinnarna.





Nu kommer det knepigaste av allt, att få de små resårsnuttarna att följa med in i fållen så de inte syns men med lite tålamod går det att peta in dem med nålen, trä in resåränden i nålsögat och lirka lite.




Värm upp limpistolen och limma dit nåt snyggt nertill, limma en liten bit i taget.



Färdigt!











1 kommentar:

  1. Härligt. Detta var precis vad behövde veta för att få igång verkstaden. Har en sorglig lampa som behöver omvårdnad i denna form! Tusen tack för de informativa bilderna!

    SvaraRadera