måndag 21 november 2011

Spridda Skurar

För er som inte följt med från min andra blogg, Brevet från kolonin, så kommer här ett par bilder på lampor jag gjorde där i somras.



De första är gjorda av Ikeas ytterkrukor Skurar i plåt. Jag borrade bara hål i botten och satte i en lampsladd, det är viktigt att använda LED i dem så det inte blir för varmt.



De andra två lamporna gjorde jag av lampskelett från nån loppis och nya band blev pålimmade.

I de här lamporna sitter också LED men något gick fel i kopplingen jag gjorde. De lyser nämligen när de är släckta, inte mycket men ändå. Antagligen har det blivit fel med ettor och nollor i min koppling från två till en. Dessutom blev det lustigt nog fel på lamporna av Skurarkrukorna också men jag har skruvat ur dem nu så de inte drar nån ström i vinter. Annars är det rätt trevligt att ha ledljus (!) när man kommer till stugan innan man tänt...




Sen finns det faktiskt en takkrona till som hänger kvar i stugan i väntan på rätt plats och tillfälle. Jag köpte den i en butik i Mjölby som heter Nu&Då. Jag har inte gjort något med den och tanken är inte att den ska bli omgjord. Den saknade skärmar men nu sitter där skelett i väntan på inspiration, de skärmarna som var original på malmkronan passade bättre i proportion på den här kronan. En ovanlig modell som jag aldrig sett förut, särskilt som den har fyra armar, troligtvis från 20-30 talet.




'








tisdag 15 november 2011

...och en takkrona till...

Ok, jag fyndade en takkrona till i somras, den här gången på Magasinet i Linghem. Den var inte tjusig där den hängde, tyvärr glömde jag ta kort på den innan jag demonterade den men den hade prismor i olika gul-oragnga nyanser och mässingen var fläckig och dammig. Runt lampsocklarna satt porslinsrör som skulle se ut som stearinljus men de var spruckna.


Allt skruvades isär och tvättades med målartvätt och slipduk. Jag tog en bild för att komma ihåg i vilken ordning delarna skulle sättas tillbaka men det stämde ändå inte sen, det blev en bit över...






På armarna där prismorna hängt, satt små skruvöglor och när de skruvats ur var det lätt att dra ur de gamla sladdarna och trä i nya och sen på med nya lampsocklar. Jag provkopplade så jag såg att det funkade innan jag la ner mer jobb på den.

I den här ljuskronan var det inte lika mycket plats som i den förra så jag använde sockerbitar för att koppla ihop sladdarna. Jag förstår inte varför jag inte gjorde det i den förra, det är enklare och billigare.




Bort med sladdarna igen och fram med sprayburkarna. Först ett lager vanlig grå silverfärgad sprayfärg och sist ett lager med en lite finare sort som är mer "silvrig" än grundfärgen, Herdins.


Jag silversprayade också några av de eklövsformade prismorna.

Sen i med kopplingarna igen och dit med alla småbitarna på gängstången.





De små tygskärmarna fick ett lager vit sprayfärg men inget tyg än så länge, det sätter jag på när jag vet var ljuskronan hamnar till slut, jag klurar på ett halvtransperent vitt tyg, gärna med något silvrigt mönster.






De sprayade eklövsprismorna och de långa glasprismorna som hänger på de smala bågarna är original från lampan, resten är ihopplockat från annat. Några köpte jag i en antikaffär för många år sen, några är nya från Panduro. Det var lite pyssel innan jag bestämde mig för hur mycket och vad som skulle hängas dit men jag är nöjd med resultatet.

Någon plats finns inte ännu men det hänger så länge i köket på en bra krok i taket men den är inte ikopplad.


Ett tips när man använder lågenergilampor där man ser den vita basen som här, är att tvätta bort den svarta texten med aceton eller nagellacksremover. Det ser mycket trevligare ut. Sen kommer man väl inte ihåg styrkan på dem när det är dags för nya men de räcker ju ett tag...


























söndag 6 november 2011

Hur man syr en lampskärm

Alltså MyWay, inte för hand med lindade bomullsband och tjafs, det är för tålamodskrävande. Det här är den snabba varianten, i alla fall när man gjort ett par stycken.

Onsdagens loppisfynd får vara modell:

Man klär av en lampskärm in på bara skelettet. Jag köper inga lampskärmar som har bomullsband tätt lindat kring sig eller där tyget är fastlimmat, det blir så pilligt att få bort.
De flesta begagnade lampskärmar har bara tyget spänt runt skelettet, de är enklast att klä av.



Räkna ut hur många sektioner det blir runt skärmen. I det här fallet är det tio pinnar och då blir det fem tygbitar med två sektioner på varje. I de flesta fall blir det tre eller fyra tygbitar med två eller tre sektioner men det är naturligtvis olika. Bara det går jämt upp.

Markera mittenlinjen på ett papper och lägg skärmen på mitten.



Rita av skärmen på pappret. Rita precis innanför pinnarna som går uppifrån och ner. Eftersom tyget behöver bli spänt så ska det vara lite mindre än utrymmet som ska kläs in.




Rita av skärmen upptill och nertill också, där kan du rita utanför skärmen, det blir enklare så.





Ställ skärmen med ovansidan mot pappret och markera på ett ungefär mitten av cirkeln.






Klipp ut mönstret, på markeringarna som går uppifrån och ner ska det inte läggas till någon sömsmån. Upptill klipper du där mitten av cirkeln markerats och nertill lägger du till några centimeters sömsmån, 4-5 cm. Se till att det blir lika på båda sidor genom att vika pappret på mitten och justera kanterna om något är ojämt.

Klipp ut den första tygbiten, lägg mönstret på tvären i tygriktningen, då får tyget bättre passform. Lägg inte till någon sömsmån annat än den som redan är på pappret. Använd sen den första utklippta tygbiten som mall för de andra bitarna, det är lite enklare att klippa och få mönsterpassningen att stämma.



Sy sen ihop alla tygbitarna med en pressarfots bredd.





När tygcylindern är ihopsydd brukar jag alltid prova den på skelettet så jag ser att jag är på rätt spår. Är cylindern för "slak" så syr du en söm till lite innanför den första sömmen. Sy lika mycket på alla sömmar annars kommer de inte linjera med skelettets pinnar. Om du gör så kan du klippa ner sömsmånerna lite men det gör inget om det bli dubbla sömmar eftersom du sen ska lägga alla sömsmåner åt samma håll. Är cylindern för tajt är det inte mycket att göra än att sprätta upp sömmarna och sy lite mindre sömsmåner eller slänga och börja om....




Min cylinder blev i det här fallet lite väl tajt, jag skulle klippt en bredare sömsmån nertill, jag fick sy en väldigt smal fåll nertill istället....





Sy en fåll både upptill och nertill. Sy hela vägen runt så att sömmen möter sig själv.


Sprätta sen upp ett stygn ytterst, ganska nära kanten så du får in en tjock nål och en resårsnodd.




Börja med att trä igenom resåren i kanalen upptill och knyt lite lätt så att knuten går att få upp igen. Låt hålet bli lite större än du tror den ska bli när det är klart.

Trä igenom en resårsnodd i fållen nertill också, klipp inte av den än utan knyt den lite löst först med en enkelknut.

Försök passa in sömsmånerna på ett ungefär där pinnarna är och dra åt resåren så tyget spänns åt. När det inte går att spänna mer så knyter du en stenhård dubbelknut och klipper av resåren.


Vänd på skärmen och lös upp den första knuten, dra åt för kung och fosterland här också och knyt en dubbelknut. Nu får du justera sömsmånerna en sista gång så de ligger fint under pinnarna.





Nu kommer det knepigaste av allt, att få de små resårsnuttarna att följa med in i fållen så de inte syns men med lite tålamod går det att peta in dem med nålen, trä in resåränden i nålsögat och lirka lite.




Värm upp limpistolen och limma dit nåt snyggt nertill, limma en liten bit i taget.



Färdigt!











onsdag 2 november 2011

Loppisfynd

Idag har jag varit på loppisen Magasinet i Linghem. Sist jag var där fyndade jag massor, de hade dessutom halva priset på allt så då blev det många billiga lampor, idag blev det två, en bordlampa och en lite enklare takkrona. En hundring för båda. Det fanns en hel del svulstiga golvlampor också men jag var lite lat idag, orkade inte riktigt släpa med nån hem. Såg en inre syn av mig själv ute i stugan, slipande och fixande men valde den lätta vägen istället, det får bli smått den här gången.




Jag har varit lite dålig på att ta bilder på lamporna innan tillfixningen på sista tiden.
Här visar jag en av de första lamporna jag gjorde iordning. Både före och efter.







De loppisar jag brukar besöka är: Hjärta till hjärta i Linköping och på senare tid också Mjölby. Mjölby har lite generösare öppettider, butiken i Linköping är lite dyra och jag förstår inte riktigt grejen med att folk köar långt innan öppning när det finns andra och billigare loppisar inärheten. Men det kanske det som är grejen. Lite som Ullared, skulle det funnits på fler ställen skulle det inte vara lika hett.

Jag brukar också besöka Myrorna och Prio 1 i Linköping, Magasinet i Linghem kommer få fler besök framöver.


tisdag 1 november 2011

Inspiration - Jul & Vinter - IKEA









Nu har julbelysningen kommit till Ikea. En blogg jag ofta läser skrev om det idag och vi tackar särskilt för att hon tror på de lysande skrinen, det ska bli spännande att se om de kommer sälja. Över huvudtaget....

Belysningsseminariet gick bra, fullsatt. Efteråt fick jag flera frågor om konkreta belysningsproblem som jag tror jag löste. Förslagen verkade falla på plats och jag tycker det är synd att kunderna inte använder oss för den typen av frågor i vardagen. Kanske kunderna ser oss som upptagna typer som plockar bland tomkartongerna och inte som de möblera-med-ljusexperter som vi egentligen är...


I går firade vi min dotters födelsedag i lite efterskott. Hon fick välja en lampa och hon valde den här:



Från början såg den ut så här, en sprucken, guldsprayad furufot som jag hittade på en loppis.

Lite trälim och en tving sen var den färdig för ommålning och en ny skärm.


En av mina favoriter som hamnat inom familjen, det känns bra :)